XS
SM
MD
LG

Družina "Sokolke" u Jagodini

Družina „Sokolke u Jagodini”

Prva utakmica hazene odigrana je u Jagodini 17. maja 1931. godine na igralištu JSK Hajduk, a domaća ekipa Sokolskog društva “Sokolke” pružila je dobar otpor vrlo poznatoj ekipi iz Beograda BSK (3:8)

Mada je Sokolsko društvo u Jagodini bilo bez doma, svog krova nad glavom, često se oglašavalo. Uglavnom za vreme verskih praznika (Uskrs, Đurđevdan, Sveti sava)

Mladi su, nemajući uslove za bavljenje sekcijama Sokolskog društva, nalazilu su sebe u Stegu izvidnika i planinki (osnovan 28. juna 1928), Četi skauta “Sinovi prirode” (od 1935, novi naziv “Gine Pajević”, po Jagodincu – pilotu koji je prvi Jugosloven koji je preleteo Alpe, ali je poginuo 1927. godine), a učenici učiteljske škole u Stegu skauta (osnovan 24. decembra 1924).

Međutim, 1930. godine, na inicijativu Čehoslovaka Jozefa Bekerusa – direktora Jagodinske pivare (od 1927. starešina Sokolskog društva) devoje su se okupile oko “male” ali njima tako drage hazenaške lopte, koju je Jozef Bekerus doneo iz postojbine hazene, Čehoslovačke.

Tako je počela ta lopta da okuplja devojke oko tzv. Češke kantine (danas Dečji vrtić “Pivara”). One su loptu bacale i spontano učile prve korake hazene, počev od vođenja lopte.

Foto: Private

U dogovoru sa viđenim Jagodincima, industrijalcima, Teodorom Klefišem, vlasnik poznate Fabrike salama i suhomesnatih proizvoda, kao i sa čelnicima fudbalskih klubova JSK Hajduk i JSK Daca,Bekerus je pozvao poslovnog prijatelja iz Beograda i tako je u Jagodini 17. maja 1931. godine, na igralištu Hajduka odigrana prva propagandna hazena utakmica između družine “Sokolke” i BSK iz Beograda, koje su završene pobedom gošći 8:3, uz napomenu da je za ekipu domaćih gol branila jedna iz gostujuće ekipe (rezerva).

Bila je to predigra utakmice fudbalera, u vreme kada su u gradu dva pomenuta kluba bili ljuti rivali, a predigra je privukla i veliki broj pripadnica lepšeg pola, što je razumljivo jer je to bila prva utakmica jedne ženske ekipe iz Jagodine. Utakmicu je gledalo preko 300 ljudi, ne samo iz Jagodine.

Međutim bez pravog igrališta (propisnog) nema pravih uslova za popularizaciju ovog novog sporta, koji je tavorio voljom nekih devojaka – članova Sokolskog društva, pa su utakmice bile prava retkost.

Hazena družina jagodinskog Sokola “Sokolke” odigrala je ukupno šest utakimica, zabeležila 3 pobede, dve igrala nerešeno i doživela samo jedan poraz, uz gol razliku 22:20.

Krajem tridesetih godina, hazena je zamrla a na igralištu kod Jagodinske pivare nestale su visoke stative, a povremeno mladi Jagodinci igrali tenis, koji, na žalost, mada je teren bio izgrađen 1936. godine nikada nije dobio mecenu za formiranje kluba.