XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1990. godine

Foto: FIBA

Mundobasket 1990. godine održan je u Argentini i na njemu je učestvovalo 16 timova. To je poslednji Mundobasket na kojem je bivša država učestvovala. Bilo je ukupno četiri grupe sa po četiri ekipe a prve dvije su prolazile dalje. 

U grupi A igrali su Portoriko, Angola, Venecuela i Jugoslavija. Jugoslavija je zaista imala jak tim.. Divac, Dražen Petrović, Čutura, Komazec, Žoc Obradović, Peras, Zdovc, Kukoč, svi oni su bili dio ekipe koju je sa klupe predvodio Duda Ivković. U prvom kolu Jugoslavija je savladala Venecuelu sa 92-84. Kukoč je imao 27 poena sa jedne a Erera 23 sa druge strane. U drugom kolu savladana je Angola sa 92-79 i u tom meču Petrović je imao 20 poena dok je Angolce predvodio Konseisao sa 16 poena. U trećem kolu Portoriko i Jugoslavija su igrali za prvo mjesto. Portoriko je slavio sa 82-75 a Ortiz i Petrović predvodili su svoje ekipe sa po 23 poena.

U grupi B igrali su Brazil, Australija, Italija i Kina. Kinezi su imali tri poraza a ostale tri selekcije po dvije pobjede i poraz. Na kraju je odlučivala koš razlika. Ključan meč bio je između Brazila i Italije jer je Brazil slavio 16 razlike. Time su sebi donijeli prvo mjesto a Italija je na kraju radi tog meča ispala.

U grupi C igrali su Sjedinjene Američke Države, Grčka, Španija i Južna Koreja. Amerikanci su imali tri pobjede a Grke su dobili nakon produžetka. Španija i Grčka su se borile za drugo mjesto. Grci su slavili sa 102-93 i prošli su dalje. 

U grupi D igrali su Sovjetski Savez, Argentina, Kanada i Egipat. Sovjeti su bili dosta sigurni i na kraju su sa tri rutinske pobjede došli do prvog mjesta. Za drugo mjesto borili su se Argentina i Kanada a Argentina je slavila sa 96-88 te su prošli dalje.

U drugom krugu su bile dvije grupe. 

U prvoj grupi imali smo Portoriko, Sjedinjene Amričke Džrave, Australiju i Argentinu. Portoriko je bio sjajan i u ovoj grupi. Imali su tri pobjede i na kraju su došli do prvog mjesta. Savladali su Amere sa 81-79 te su tako došli do prvog mjesta. Ameri su savladali tijesno i Australiju (79-78) te Argentinu (104-100) te su kao drugi prošli dalje.

U drugoj grupi bili su Jugoslavija, SSSR, Brazil i Grčka. U prvom kolu savladan je Brazil sa 105-86. Petrović je imao 27 poena a Šmit 34 sa druge strane. U drugom kolu deklasiran je SSSR sa 100-77. Kukoč je imao 21 poen a Volkov 17 kod Sovjeta. U poslednjem kolu savladana je Grčka sa 77-67. Perasović je imao 15 poena kod nas a Fasulas 17 kod Grka. Pored bivše države, dalje su još prošli i Sovjeti.

Portorikanci su igrali sjajno tokom grupnih faza i djelovalo je da mogu do finala. Međutim, u polufinalu nisu bili pravi. Sovjeti su ih deklasirali sa 99-81 te su Sovjeti prošli u finale. Jugoslavija je igrala protiv Amerike. Jugoslavija je igrala sjajno od starta i na poluvremenu je bilo 51-43. Tu prednost Jugoslavija je sačuvala do kraja i slavila je sa 99-91. Petrović je imao 31 poen a Mourning 28 poena sa druge strane.

Amerika i Portoriko su igrali za treće mjesto. Odigrali su jedan fantastičan meč. Amerikanci su vodili na poluvremenu 53-48. Ipak, Portoriko je uspio da se vrati i izbori produžetak. Na kraju su Ameri ipak salvili sa 107-105. Anderson je predvodio Amere sa 34 poena a Ortiz Portoriko sa 25 poena.

U finalu su igrali Jugoslavija i Sovjetski Savez. Jugoslavija je u grupi razbila Sovjete i očekivao se bolji otpor Sovjeta u finalu. Međutim, već u prvom poluvremenu je bilo jasno da od toga nema ništa. Jugoslavija je imala +18 na poluvremenu a na kraju su slavili sa 92-75. Žarko Paspalj imao je 20 poena sa jedne a Vetra 15 sa druge strane.

U timu turnira bili su Kukoč, Divac, Oskar Šmit, Fiko Lopez iz Portorika te Amerikanac Anderson. MVP je bio Toni Kukoč a najbolji strijelac Šmit sa 34,6 poena po meču.