XS
SM
MD
LG

Čović o Bokanu, Repeši,Budućnosti...

Printskrin: TV Happy

Predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović gostovao je na jutarnjem programu Hepi televizije, gde je žestoko udario po čelnicima Budućnosti i predsedniku Draganu Bokanu. On je istakao da je sve što se desilo u Beogradu u 5. meču bilo iscenirano i da je Budućnost želela da se meč ne odigra istog dana.

Čovič je čak podržao i Partizan u naporima za dobijanje vajld-karte Evrolige i istakao je da je napad na igrače Zvezde u Podgorici bio državni linč.

- I ono što smo najavili, to se i odigralo. Imao sam informacije o tome, a naši mediji su se pojavljivali kao RTS, nisu hteli da objavljuju imena bandita i huligana, znamenita imena, to je dole dinastički postavljeno dole. Treba građani Crne Gore da se zabrinu kakva im je budućnost.

- Ako sin ministra policije uleće na teren, pljuje ponaosob svakog igrača i svašta im priča, oni imaju mogućnost za više psovki, imaju dva slova više. Identifikovali smo 36 lica i objavićemo ih sa kompletnim slikama i biografijama, sve su to "znamenita" lica, neki Kovačević, mali Amar je zapošljen u Vojnoj obaveštajnoj agenciji. Naš trener nije mogao da uđe na teren, napadnut je i isečen direktor aerodroma kod nas, od strane predsednika ŽKK Budućnost. Sve to su gledali iz lože čelnici ABA lige, to je trajalo čitavu utakmicu.

Čović je opisao i da je za njega bila pripremljena posebna "dobrodošlica" sa šrafcigerima.

- Mene su posebno čekali sa posebnim zavrnjima, šrafovima, šrafcigerima. Gužva je trebalo da se napravi odmah ispred tunela. Nikome od nas nije palo na pamet da napustimo teren, iako je trebalo da završimo po propozicijama, da ne igramo i da se serija završi. Oni su se svi dodvoravali predsedniku Crne Gore koji je bio u loži. Ne bih da to generalizujem, ali zabrinut sam kako žive Srbi u Crnoj Gori. Uhvaćena su dva navijača Zvezde, obojica su doktori, prebili su ih, izvukli su ih sa navijačke tribine, a nakon toga ide tortura od strane policije, opet "uglednih sinova". Taj neki Marko Lekić nabada čoveka u stomak ničim izazvan dok ga drugi drži. On je ugledni sin Lekića koji treba da bude šef za borbu protiv organizovanog kriminala. Organizovan državni linč na košarkaše Zvezde.

Čović je otptužio Jasmina Repešu da je bio inicijator svega, u organizaciji predsednika Budućnosti Dragan Bokana.

- Inicijator svega toga bio je Jasmin Repeša, tadašnji trener Budućnosti. On je drugu utakmicu u Beogradu izgubio sa 38 razlike. On čak nije hteo ni da izađe na konferenciju za novinare, već je napao naše novinare, vređao ih je i otišao u trenersku svlačionicu. Nakon toga u tu svlačionicu ulazi ugledni građanin Dragan Bokan koji ga ubeđuje da treba da ode na konferenciju i da da izjavu. Oni su već poslali pomoćnog trenera na konferenciju, i diktira mu šta treba da kaže, da je to linč, da Repeša to nikada nije doživeo. Znaju se kakvi su navijači kod nas.

- Nikakvog fizičkog kontakta u Beogradu nije bilo, njihova klupa je bila potpuno bezbedna. iscenirao. Njihova delegacija je bila potpuno bezbedna, a Bokan je pretio da nam je** majku u Podgorici, što je bila najava i to je uradio. Od tog trenutka počinje haos. Od dolaska našeg na aerodrom, vožnje od 48 minuta do hotela. Išli kroz sela, upoznavali srpske manastire, preko Kolašina. Policija je crnogorska radila dobro svoj posao, i oni su komentarisali ponašanje dece državnog vrha. Ali ta policija u civilu je neverovatna, gde to ima da policajac u civilu udara navijača.

Onda se osvrnuo na utakmicu u Beogradu i napuštanje parketa od strane Budućnosti.

- Došli smo do situacije da će Budućnost ići na provokaciju. Tačno smo znali od njihovih ljudi, imali smo scenario. Zaduženi su bili Kol da prvi izađe na teren i da pokuša da napravi incident, sa njima je išao neki Jokić iz bezbednosti. On je gađao kamermana, naravno, slušalice na uši. To je bila prva provokacija, a onda je ušao Jokić i telom pokazao publici šta će da radi.

Druga provokacija je bila kada su ušli na teren i tu dolazi do novih provokacija i ja tu ne podržavam te navijače koji su ušli na teren. Oni valjda imaju dovoljno pameti da shvate da će publika ići na to da vrati posle svega. Išli su na to da ponize Srbiju. Od Krcuna se zna da je Zvezda Srbija, odnosno Srbija Zvezda.

On je otkrio da je klub zvao navijače koji su prebijeni u Podgorici, ali da nisu smeli da dođu da budu gosti kluba.

Trenutak u kome masa napada dva navijača Zvezde u Podgorici

 - Kada smo ih pozvali da dođu na utakmicu, ni jedan ni drugi nisu smeli da dođu. Kejsi Rivers izlazi na teren, šlajmara mu se lepi za lice i cedi, tamo je linč trajao dva sata konstantno. Niko tamo nije ni priveden, ni sklonjen, o procesuiranju da ne pričam. Ovi koji su bili na terenu u Beogradu su odmah sklonjeni. Njihov igrač Popović je udario člana obezbeđenja. Mi smo veče pre utakmice upozorili ABA ligu šta će se dešavati. Oni su probali posle prve utakmice u Pioniru da Pionir bude prazan za 5. meč. I prva i druga su prošle besprekorno, a takođe i peta. A to što Zvezda ima veliki opus navijača i što će da se pevaju različite pesme, ja na to ne mogu da utičem.

- A šta da radimo kada Dragan Bokan naruči transparente gde se vređa majka Filipa Čovića? Ili kada me pita "Čovo da li si siguran da ti je Filip sin?" Treba da ga bude sramota.

 Rekli su da je ABA liga neregularna i da je ona regularna samo kada je Budućnost prva.

Osvrnuo se i na rasizam na koji su se žalili pojedini igrači Budućnosti.

- Onda uzmu Klarka i Džeksona i kažu im šta treba da kažu. Oni su na utakmici sa Engleskom, UEFA protiv Crne Gore pokrenula istragu zbog rasizma zbog vređanja Rahima Sterlinga i još nekih igrača. I oni odmah nađu Budućnost, kažu Podgorica je postala naš grad, ti igrači kažu nema rasizma.

U Zvezdi igra šest igrača koji su crne puti. Taj igrač je NBA igrač, igra za ogromne pare i ne zna sada kako će da ih.

Novinarka je pitala i o sakou Jasmina Repeše u Beogradu.

- Jeste nekada videli njegov sako, jel ga neko slikao, a jeste li videli kako je izgledala Zvezdina klupa posle treće utakmice? Oni pričaju o rasizmu, oni pričaju o nacionalizmu?

- Tačno je da su ovde skandirali ružno Milu Đukanoviću, ali to je doživljaju ljudi ovde. Naravno da je crnogorski vrh izdao Srbiju po pitanju Kosova i Metohije. Mi to ne podržavamo i nismo podržavali, ali isto tako je u Podgorici bilo "Ubij Srbina i Cigana" - zaključio je Čović.

(Telegraf.rs)