XS
SM
MD
LG

Pešić: Treba vratiti entuzijazam za košarku na jug Srbije
Lošu situaciju u kojoj se nalazi klupska košarka na jugu Srbije, kako je ocenio trofejni trener Svetislav Pešić, moguće je promeniti ukoliko se formira profesionalni klub, koji će moći da igra ABA ligu. Ipak, za to je, kako stručnjak iz Pirota smatra, neophodno vratiti ljubav prema košarci i entuzijazam, zahvaljujući kome su se postizali veliki rezultati.
"Bitno je i da sportski savezi pomognu"; foto: JV/M. J.

Nakon što je prošle sezone niški Konstantin ispao iz Prve lige i “južna pruga” ostala je bez predstavnika u ovom rangu takmičenja, a ni u dve jadranske lige ih nema. Strateg, koji među svoje uspehe može ubrojiti osvajanje Evrolige, Evropskog i Svetkog prvenstva, rešenje za nezavidnu situaciju vidi u formiranju ekipe, koja će predstavljati celu regiju.

Put je da se napravi jedna kompetitivna ekipa, koja bi mogla da bude u ABA ligi. Napori su, pre svega u Nišu, napravljeni. Zašto to nije išlo do kraja, verovatno od svega ima po malo. Da li je to pitanje organizacije, da li je to pitanje nerešenog statusa finansiranja vrhunskog sporta, od svega ima po malo - priča popularni Kari.

Ipak, formiranje takve ekipe je proces, kako kaže Pešić, jer je sistem finansiranja profesionalnog sporta u našoj zemlji težak. Na jugu ima mnogo talentovanih i igrača i terena, tvrdi on, pa je potrebna i pomoć sportskih saveza i čvrsta odluka da se formira dobro organizovan klub.

Sada se vraćamo do onih ranijih godina, ta košarka koju mi sada imamo i koju smo imali i ti rezultati, ona je pre svega stvorena velikom ljubavlju i entuzijazmom ljudi koji su je stvarali. Taj entuzijazam treba vratiti, to je prvo i osnovno što bi trebalo imati, da bi se postizali vrhunski rezultati - priča trofejni trener.

To bi trebalo da bude Niš, kako je ispričao Pešić, jer ka njemu gravitiraju i manji i veći gradovi na jugu Srbije, a i jer on ima najbolje uslove.


Predavanje Karija studentima DIF-a napunilo amfiteatar

Jedan od najboljih stratega u Srbiji trenutno ne trenira nijednu ekipu, pa je našao vremena da porazgovara sa studentima niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. On je pred punim amfiteatrom govorio o sistemu evropskih klupskih prvenstava, značaju reprezentativnih i nacionalnih takmičenja, te različitim pristupima trenera.

Ja sam svestan da nama trenerima nije posao samo da treniramo ekipu i pobeđujemo, već da naše znanje podelimo sa studentima. Oni znaju te rezultate koje sam u karijeri imao i uspehe i neuspehe, ali najviše ih interesuje kako se stiže do tih rezultata - ispričao je populatni Kari.

 Osnovna tema tribine bila je "Aktuelni momenat u svetskoj košarci"; foto: JV/M. J.Nakon velikih uspeha i muške i ženske seniorske reprezentacije, Pešić smatra da nikada veće interesovanje u Srbiji nije bilo za košarku. Zato je važno da se, kako dodaje, popularnost koju ima košarka u Srbiji, u odnosu na ostale sportove, maksimalno iskoristi.

Do velikih rezultata se stiže uz posvećenost, ljubav prema nečemu, u ovom slučaju prema košarci, mislim da je talenat sigurno važan i mislim da je obrazovanje trenera isto toliko važno. Mislim da je to neka baza, ali da posvećenost pravi razliku između dobrih i vrhunskih trenera - kaže Pešić.

Podsetimo, Kari je predvodio selekcije Jugoslavije i Nemačke do 5 zlatnih medalja na evropskim i svetskim šampionatima, među kojima i onom iz Indijanopolisa 2002. godine. Takođe, tu je i tripla kruna sa Barselonom, odnosno osvjanje prvenstva, Kupa i Evrolige.