XS
SM
MD
LG

Juče startovao beogradski srpskoligaški maraton

Utakmicom između TEK-a iz Velikih Crljena i BSK Borče juče je startovala  Srpska liga, grupa Beograd. Liga nikad brojnija, niti veća nepoznanica kad je u pitanju raspored snaga i konačan plasman.

Dvadeset klubova, 38 dugih prvenstvenih kola, i još nekoliko utakmica u okviru kupa, više priliči profesionalnim rangovima takmičenja. U odnosu na prošlu sezonu liga je uvećana za tri zonaša BSK iz Batajnice, Studentskim  gradom, Leštanima i povratnikom Sinđelićem. I u takvoj konkurenciji prvaku neće biti zagarantovan  plasman u Prvu ligu, nego će morati da razigrava sa ostalim prvacima srpskih liga za dva mesta koja vode u viši rang.

Prognoze su nezahvalne ali bar na papiru favoriti su Zvezdara, Brodarac, OFK Beograd, Radnički (Novi Beograd)… Mogli bi da predstavljaju iznenađenje Jedinstvo, Radnički (Obrenovac), Teleoptik, BSK (Borča), možda neko od novajlija. Ostali će voditi manje ili više uspešnu borbu za očuvanje postojećeg statusa.

Premijera je bila  u Velikim Crljenima, gde je gostovalo BSK iz Borče. Neočekivano domaćin je slavio sa ubedljivih 3:1. Zna se da TEK poseduje iskusan sastav predvođen veteranima Kaličaninom,  Čađenovićem i Petkovićem…Predstavljaju tvrd i čvrst sastav koji su naročito nezgodni na svom terenu. OFK  Borča se opredelila da bude razvojni klub gde mladost može nesmetano da se razvija i uči pod dirigentskom palicom mladog stručnjaka Slavena Kovačevića. Igraju brzo i agresivno, sa dosta rotacije u veznom redu. Redove su osvežili talentovanim Bursaćem (2003), koji nagoveštava veliki potencijal.

Opredelili smo se da epitet derbija dodelimo utakmici između Brodarca i OFK Beograda. Novobeograđani su se predstavili kao razvojni klub, i zahvaljujući plodnoj saradnji sa Proleterom, najtalentovanijim su otvorena vrata Super lige. Biće jači za 3-4 iskusna i proverena fudbalera koji bi trebalo da budu potpora mladosti i donesu im stabinost kako bi mogli da konkurišu za najveće domete. OFK Beograd je angažovao donedavnog trenera Rada Marka Mićovića i očigledno je da su im namere da se konačno domognu Prve lige. Znatno su promenili sastav i priliku su dobili mladi igrači iz sopstvene omladinske škole. Uprkos mladosti, rivale neće respektovati i u svakom duelu tražiće priliku da pobede. Tradicija, organizacija i kvalitet uvek su na strani  "romantičara" i po nama oni su jedan od  favorit za osvajanje naslova.

Ispod Kalemegdana snage će odmeriti GSP Polet Dorćol i Teleoptik. Biće to sudar iskusnog sastava trenera Mikija Ivanovića i Partizanove mladosti. Prošle sezone su "saobraćajci" igrali po principu "toplo-hladno" i u finišu jeseni pokvarili plasman. Igraju tvrdo, više defanzivno nego ofanzivno, sa jakim blokom i disciplinom u igri. Oslanjaju se na individualni kvalitet strelca Janića. Na drugoj strani mladi’’ optičarima’’ je trebalo vremena da se konsoliduju i tek su pod vođstvom trenera Alberta Nađa zaigrali prepoznatljivo.

 Lokomotiva sa novim strategom,  iskusnim Zvonkom Radićem su značajno osvežili sastav i konceptirali novi tim spreman da bude nešto uspešniji nego ranije. Predsednik Milan Ruselić je organizaciju rada u klubu podigao na viši nivo i sa angažovanim pojačanjima veruju da će izbeći borbu za opstanak. Na stadion kod ranžirne stanice u Makišu,  dolazi povratnik iz Zone BASK, verujemo da su velika nepoznanica za većinu rivala. Najviše su doveli novih igrača i promenili  strukturu igre. Da liće to biti dovoljno u borbi za opstanak pokazaće već prvi duel.

OFK Mladenovac će ugostiti danas na stadionu Seltersa, Sremčicu. Domaćin ima iskusan sastav, vratili su još neke bivše igrače i trener Miloš Višnjić može da ukomponuje respektabilan tim koji igra tvrdo i biće čvrst protivnik za svakoga. Sremčica sa iskusnim trenerom Ivicom Šimičićem je zadržala gro igrača i dovela igrače na pozicijama gde su bili tanki i neubedljivi. ’’Majstori’’ sa Novog Beograda imaju novog mladog trenera Poljaka iz omladinskog pogona. Pojačali su ih znana imena kao što su Lovrić, golman Tatić, Beriša..Videlo se da će biti respektabilan sastav, jer su u finalu Kupa Beograda propisno namučili prvoligaša IMT-a. Leštani su poslednji vizirali prolaz u srpskoligaško društvo. Ekipa trenera Radišića je   u naletu i postoji velika želja da se nametnu i dokažu da im je mesto u Srpskoj ligi. Mlađani ’’orlovi’’ su istupili iz Prve lige i žele da među srpskoligašima započnu novi uspešan ciklus. Od 26 igrača koliko je bilo obuhvaćeno pripremama njih 18 je poniklo iz omladinskog pogona. Žele da mladim i persapektivnim igračima pruže priliku da se afirmišu u razvojnoj ligi kao što je grupa ’’Beograd’’. Na Dušanovcu će u prvom kolu odmeriti snage sa Crvenom Zvezdom iz Malog Mokrog Luga, timom sačinjenim od iskusnih igrača, koji duže vreme igraju zajedno.

U nedelju su na programu tri preostala duela, a najveću pažnju privlači meč između Zvezdare i Radničkog iz Obrenovca. Zvezdara je zadržala okosnicu tima sa Simićem, Nikolićem, Đorđevićem koji su nosioci igre i to im daje garancije da mogu da se uključe u borbu za vrh. Od prve postave nedostaju samo Tomić i Milićević. Ambicije su da potvrde prošlosezonske rezultate i nađu se među tri najbolje ekipe. Trener Miloš Bojanić u Radničkom forsira otvorenu i napadačku igru preko brzih bočnih igrača, sa brojčanom prednošću na sredini terena. Obrenovčane bije glas da hoće da igraju kratkim pasovima, bez preskakanja igre, i to je mamac za navijače.  Jedinstvo će odmeriti snage sa BSK iz Batajnice, prvakom Beogradske zone. Surčinci su napravili najveći pomak prošle sezone i od poslednjeg mesta stigli u sredinu tabele  serijom pobeda. Zadržali su većinu igrača i sa nekoliko kvalitetnih novajlija predstavljaće potencijalnu pretnju za svakog protivnika. Uzdaju se u golgeterske mogućnosti iskusnog strelca Rankovića. Batajničani su zadržali najveći deo prvotimaca i doveli su nekolicinu mladih igrača koji su ponikli u Partizanovoj školi. Novajlija Studentski grad će na Novom Beogradu ukrstiti koplja sa Stepojevcem. Pojačali su se sa trojicom iskusnijih igrača Lemićem, Dabićem i Jovančićem.  Vole da se nadigravaju, igraju do noge i kombinuju u napadu. Želje su da se nađu u gornjoj polovini tabele i izbegnu borbu za opstanak.

Stepojevac je zahvaljujući proširenju lige zadržao srpskoligaški status i sigurno je da će pokušati da   više ne dođu u nezavidnu situaciju. Novi trener Nenad Masal poseduju mlad i dobar sastav i lako se može desiti da filijala prvoligaša IMT-a bude jedno od prijatnijih iznenađenja.


Radnički (O) 0 : 1 Radnički (NB)
Studentski grad 3 : 3 Leštane
Mladenovac 0 : 1 Stepojevac Vaga
Jedinstvo 1 : 1 Sremčica
Sinđelić 4 : 0 BSK 1925
Lokomotiva 3 : 0 Crvena zvezda
Brodarac 1 : 0 BASK
GSP Polet Dorćol 2 : 4 OFK Beograd
TEK Sloga 4 : 1 Teleoptik
Zvezdara 1 : 1 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Teleoptik 38 23 8 7 77
2 Brodarac 38 24 3 11 75
3 Jedinstvo 38 18 9 11 63
4 Radnički (O) 38 18 8 12 62
5 OFK Beograd 38 17 9 12 60
6 TEK Sloga 38 17 9 12 60
7 Stepojevac Vaga 38 18 6 14 60
8 Zvezdara 38 15 15 8 60
9 Studentski grad 38 16 11 11 59
10 Radnički (NB) 38 15 13 10 58
11 Leštane 38 14 16 8 58
12 BASK 38 16 9 13 57
13 BSK Borča 38 15 9 14 54
14 Sinđelić 38 15 8 15 53
15 Sremčica 38 11 12 15 45
16 Crvena zvezda 38 12 6 20 42
17 Lokomotiva 38 9 8 21 35
18 Mladenovac 38 8 6 24 30
19 GSP Polet Dorćol 38 7 3 28 24
20 BSK 1925 38 3 10 25 19